Medlemssidor

Bli medlem

Är du inte medlem i Ungdom mot rasism kan du bli det nu. Medlemskapet är för alla under 30 år och det är gratis.

starta lokalgrupp

Organisera dig tillsammans med antirasister i en lokalgrupp där du bor - eller starta en ny.

skriva debattartiklar

Att skriva debattartiklar är ett enkelt och smidigt sätt att nå ut med antirasism i ditt lokalsamhälle,

Anordna en manifestation

Du kan alltid anordna en demonstration eller manifestation mot rasism i din hemstad.

anordna en studiecirkel

Organisera dig genom att lära dig mer om antirasism - anordna en studiecirkel i ämnet och lär dig mer tillsammans med andra.

värva fler medlemmar

Att värva medlemmar är en av de viktigaste uppdragen UMR har för att växa. Här kan du lära dig mer om hur du gör det.

Skriva en debattartikel

Att skriva en debattartikel eller en insändare i lokaltidningen eller andra regionala tidningar/magasin är ett sätt att enkelt nå många med antirasistiska budskap. Oftast brukar nyhetsvärdet vara betydande för om insändaren eller debatten kommer att publiceras. Det är enklare att skriva om antirasism under vissa händelser, såsom FN-dagen (24 oktober), födelsedagen för FN:s rasdiskrimineringskonvention (21 december), minnet av The March on Washington for Jobs and Freedom (28 augusti) eller Förintelsens minnesdag (27 januari).

På Westander.se kan ni läsa mer om tips och råd för hur ni kan skriva bra debattartiklar som når ut.

Anordna en manifestation

 

Att anordna en lokal manifestation för antirasism eller en demonstration mot gryende rasism är ett enkelt sätt att få ert lokalsamhälle att se och höra er. Det är också en bra metod för att normalisera antirasism som en del av vår vardag: att antirasistisk kamp är helt beroende av vad vi gör och vilka ställningstaganden vi tar.

För att anordna en manifestation behöver du tänka på en del saker. Här kommer en liten checklista du kan gå igenom med din lokalgrupp:

Ljud. Ljud är viktigt för att höras. Om ni anordnar en mindre manifestation räcker det oftast med att ropa högt så att alla kan höras. Tror du att ni blir fler än 20 personer kan det vara bra att kanske hitta en megafon eller ett enkelt ljudsystem. Du kan ofta fråga om du får låna detta hos en skola/kulturskola eller hos ett studieförbund som har sådan utrustning. Väldigt ofta har andra ungdomsförbund sådan utrustning.

Tillstånd och plats. Det är viktigt att ni tidigt funderar på var ni vill vara. Ibland kan det vara enkelt att vilja vara på torget där alla demonstrationer är. Tänk på: finns det en mer strategisk plats att vara på? För att anordna en demonstration i Sverige behövs inte alltid ett polistillstånd. Om ni ska vara på en allmän plats kan det vara bra att ansöka om tillstånd för allmän sammankomst hos Polisen.

Talarlista. Glöm inte bort att tänka på vilka som ska tala. Gör en snabb koll på vilken bakgrund talarna har och vilken organisation eller rörelse de vill representera. Det är inte allt för ovanligt att vissa vill kuppa sig till talartid eller störa en demonstration genom att infiltrera sig på talarlistan. Har ni bjudit in andra organisationer eller aktörer i samhället?

Marknadsföring. Hur ska ni marknadsföra eventet/demonstrationen så att så många som möjligt kommer? Samarbetar ni med andra organisationer kan det vara smart att se till att alla drar sitt strå genom att använda alla kommunikationskanaler ni gemensamt har. Bjud in lokala politiker, kanske en lokal kändis eller alla era kompisar. Glöm inte bort att ta med medlemslappar och att värva medlemmar under demon.

Anordna en studiecirkel

 

I UMR är antirasistisk bildning och skolning centralt. Vi jobbar ständigt med att förbättra våra teorier och lära oss mer om hur vi gör vår antirasism mer vass. Non-formal education är ett begrepp som beskriver “fri och frivillig” utbildning i viktiga samhällsfrågor som vi idag inte kan få genom våra utbildningsapparater.

Vill du lära dig mer om antirasism, rasismens historia, postkolonialism eller organisering? Tillsammans med ett studieförbund kan du och din lokalgrupp anordna en studiecirkel och få ekonomiska bidrag för studiecirkelmaterial. Kontakta styrelsen om du behöver mer hjälp!

Värva medlemmar

 

Vi behöver hela tiden bli fler i Ungdom mot rasism. Därför behöver vi tillsammans värva fler personer. Dels behöver vi bli fler medlemmar som stöttar förbundet, men även fler aktiva i lokalgrupper. Att värva medlemmar går ut på att ständigt bjuda in fler människor i vår antirasistiska gemenskap. Kontakta styrelsen om du vill ha hjälp att anordna en värvning på en skola eller behöver material för värvning.

Stäng meny